Planlegging av seremonien
En verdig avskjed
Nærmeste pårørende avgjør hvordan gravferden skal foregå.
Planleggingen starter allerede ved første telefonsamtale med byrået. Vi avtaler det praktiske rundt henting av avdøde og vi kan sjekke ledige tidspunkt for seremoni hvis det er spesielle ønsker. En dag eller to etterpå har vi som regel en planleggingssamtale med de som skal være ansvarlige for begravelsen.
I noen tilfeller vil den avdøde selv ha uttrykt spesielle ønsker for sermonien. De bør naturligvis respekteres. Finnes det en skriftlig erklæring fra avdøde om dette?
Gravferden skal normalt finne sted innen ti virkedager etter dødsfallet. Ved kremasjon blir askeurnen vanligvis satt ned i gravstedet innen noen uker etter bisettelsen, senest seks måneder etter dødsfallet.
Selve seremonien avholdes i kirke, gravlundskapell, krematoriets kapell eller i andre egnede lokaler.
Det finnes flere former for seremoni å velge mellom. (se lenger ned på siden).
Forberedelser
For å forberede det som skal sies i seremonien kan de etterlatte sette opp en kort oversikt over viktige punkter og hendelser i den avdødes liv. Dette vil kunne gjøre seremonien mer personlig og gjøre møtet med prest eller seremonileder mer strukturert. En gravferdstale bør for øvrig være forholdsvis kort, og henvendt til de pårørende.
Å tenke gjennom egnet musikk kan også være greit å gjøre på forhånd. Bruk gjerne disse nettsidene for å få noen innspill.
Har dere et bilde av avdøde som kan egne seg til å bruke i et programhefte for begravelsen? Byrået kan hjelpe med å scanne eldre bilder over til digitalt format hvis det skulle trenges.
Noe som også bør klarlegges på forhånd er hvem som kan ha oppgaven med å bære båren ut til graven etter seremonien i kapellet.
Oppmøte
Om ikke annet er avtalt, bør de pårørende møte om lag 30 minutter før seremonien skal begynne. På de fleste steder er det vanlig at de nærmeste og deres familie sitter fremme til venstre. Om noen skulle ha ønske om å legge på krans eller komme med hilsen under seremonien, avtales dette på forhånd med den som forretter/leder seremonien.
Praktiske spørsmål
De nærmeste pårørende står fritt til å velge om man ønsker å sette inn annonse. Noen velger å la seremonien foregå i stillhet, med bare de aller nærmeste tilstede. Det kan være riktig i noen tilfelle.
Musikk
Forslag til programhefte
Programheftet er sentralt under seremonien – og de fleste som deltar tar dette med seg som et minne etterpå. Se våre forslag til oppsett av programhefter.
Dødsannonser
Planlegg og bestill gravferd
Stort utvalg av gravstein
Vi har utstilling i våre lokaler i Stavanger og Sandnes
Åpningstider etter avtale.
Kontakt oss på : 51 82 00 50
Hviding Begravelsesbyrå har kontorer i Stavanger
Vi arrangerer begravelser og bisettelser i kommuner som Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Finnøy, Strand, Hjelmeland og Forsand.